…tuż przed sięgnięciem po nasze przekąski.
Szelest opakowania, pikantny aromat i w końcu chrupnięcie pełne smaku.
Na to właśnie czekasz. I dlatego dajemy z siebie wszystko, aby zapewnić najlepszą jakość i świeżość naszych produktów.
-
Ziemniaki ze ściśle kontrolowanych, kontraktowanych upraw
Najlepsze ziemniaki otrzymasz od dostawców, których znasz od dawna. Z rolnikami należącymi do grona naszych dostawców pracujemy ręka w rękę już od wielu lat. Efekt: najlepsza jakość pod każdym względem – od sadzonek ziemniaków, poprzez glebę, aż do zbiorów. Regularne badania gleby i ziemniaków pozwalają nam uzyskać najlepszą jakość.
Najwyższej jakości olej roślinny nadaje chipsom wyjątkową chrupkość
Do produkcji Twoich ulubionych przekąsek używamy wyłącznie tłuszczów pochodzenia roślinnego – oleju słonecznikowego i palmowego.
O naszym zaangażowaniu w kwestię zrównoważonego pozyskiwania oleju palmowego możesz poczytać tutaj.
Produkcja bez modyfikacji genetycznych
Nie używamy żadnych składników modyfikowanych genetycznie. A ponieważ ten temat jest dla nas szczególnie ważny, przeprowadzamy kontrole na całej długości łańcucha produkcyjnego. Korzystamy w tym celu ze wszystkich dostępnych metod naukowych – chcemy mieć stuprocentową pewność!
-
Nasza produkcja: jakość kontrolowana i certyfikowana
Najlepsza jakość nie jest dziełem przypadku. Konsekwentnie pracujemy nad jej ciągłym podnoszeniem. Narzucamy sobie wysokie standardy i przestrzegamy surowych reguł po to, abyś otrzymał produkt, który pokochasz. Cały proces produkcyjny podlega regularnym kontrolom jakości, przeprowadzanym przez niezależne instytucje zewnętrzne. Dodatkowo stale monitorujemy bezpieczeństwo naszych produktów również w naszych własnych laboratoriach.
Nasza jakość jest potwierdzona certyfikatami. Nasze fabryki uzyskały certyfikaty International Featured Standard (IFS) Food oraz British Retail Consortium (BRC). Grupa Lorenz Snack-World posiada certyfikat ISO 9001.
Przestrzegamy surowych zasad również w kwestiach związanych z ochroną środowiska naturalnego. Począwszy od tworzenia koncepcji nowego produktu aż do jego transportu zawsze zwracamy uwagę na zrównoważony rozwój. Więcj informacji o zrównoważonym rozwoju w Lorenz Snack-World tutaj.
Akrylamid – redukujemy do minimum
Od czasu kiedy w roku 2002 został odkryty akrylamid, intensywnie pracujemy nad tym, aby wszelkimi możliwymi sposobami zredukować go do minimum. I udaje nam się to!
Na początku trzeba było ustalić, jak powstaje akrylamid. Potem mogliśmy przystąpić do redukowania jego ilości w produktach. Osiągnęliśmy już poziom ponad 50%! Chcemy go nie tylko utrzymać, ale nadal obniżać!Pytanie: jak w ogóle powstaje akrylamid? W całkiem naturalny sposób: podczas podgrzewania produktów spożywczych zawierających duże ilości węglowodanów. Należą do nich m.in. artykuły wytwarzane z ziemniaków czy zbóż. Za każdym razem, gdy coś się piecze, grilluje czy smaży w głębokim tłuszczu – nieważne, czy w zakładzie przemysłowym czy w zwyczajnym gospodarstwie domowym – powstaje akrylamid.
Ale czy to powód, aby rezygnować z chipsów? Udział chipsów ziemniaczanych w ogólnej ilości akrylamidu dostarczanego do organizmu człowieka jest bardzo mały. W zestawieniu z przeciętnymi ilościami spożywanego przez nas chleba czy wypijanej kawy to poniżej 5%. Dlatego eksperci radzą: dbaj o zbalansowaną i urozmaiconą dietę.
-
Zarządzanie alergenami w naszej firmie zapewni Ci spokój ducha
Masz alergię pokarmową? To nie znaczy, że musisz zrezygnować z naszych produktów. Potrafimy dziś rozpoznać prawie wszystkie istotne alergeny i unikać ich. Jeśli ze względu na przebieg procesu produkcyjnego nie jest to możliwe, na opakowaniach znajduje się jasna informacja o alergenach.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Wiele istotnych informacji znajdziesz na stronie Produkty i marki. Jeśli masz konkretne pytanie odnośnie alergenów, zwróć się do naszego działu obsługi klienta.